Blog

Rijden zonder rijbewijs

1 reactie

Rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs is strafbaar. Door de weg op te gaan zonder hiervoor de juiste bevoegdheid te hebben, riskeer je je eigen leven en dat van je medeweggebruikers. Als je nog niet in het bezit bent van een rijbewijs, heb je geen bewijs dat je daadwerkelijk goed om kunt gaan met een auto en het verkeer, en vorm je dus een risico op de weg.

Hoogte van de boete

Op rijden zonder rijbewijs staat een boete. Dit verschilt per specifieke situatie.

-Je rijbewijs is langer dan een jaar verlopen: de boete bedraagt € 340,-
-Je rijbewijs is minder lang dan een jaar verlopen: de boete bedraagt € 90,-
-Je kunt geen rijbewijs tonen: de boete bedraagt € 90,-
-Je rijbewijs voldoet niet aan de gestelde eisen: de boete bedraagt € 45,-
-Je rijbewijs is ingenomen of ingevorderd: de boete bedraagt € 370,-
-Je rijbewijs is van de verkeerde categorie: de boete bedraagt € 340,-
-Je bent helemaal niet in het bezit van een rijbewijs: de boete bedraagt € 360,-

Andere gevolgen

Zoals je kunt zien zijn deze boetes niet mild. Bovendien is een financiële straf niet het enige risico dat je loopt bij rijden zonder rijbewijs: je riskeert ook een rijverbod van dagen tot jaren, afhankelijk van de overtreding.

Verzekering

Als je zonder rijbewijs rijdt, loop je ook het risico dat je verzekeringsmaatschappij eventuele Rijden zonder rijbewijsschade bij een ongeluk niet dekt. De verzekeringsmaatschappij moet de schade wel vergoeden aan de gedupeerde partij, maar kan de schade op jou beroepen. Zo loop je niet alleen het risico op een boete bij rijden zonder rijbewijs, maar kan de financiële schade aan je portemonnee enorm oplopen als je een ongeluk veroorzaakt. Als je schade aanricht aan een andere weggebruiker, is het ook nog eens mogelijk dat diegene je aanklaagt voor het onverantwoordelijke gedrag van rijden zonder rijbewijs.

Gewoon je rijbewijs halen!

De kortstondige voordelen die je misschien haalt uit rijden zonder rijbewijs wegen zodoende dus absoluut niet op tegen de nadelen. Het gaat dus niet alleen over een boete, maar ook over eventuele financiële schade die naar jou wordt doorgerekend. Je zet jezelf en andere mensen op de weg in een gevaarlijke situatie. Gedraag je daarom niet onverantwoordelijk, maar haal je rijbewijs en begeef je veilig op de weg.

Aanbevolen

Rijinstructeur-opleiding

Salaris rijinstructeur

Brommerrijbewijs-scooterrijbewijs-halen

Autorijles-prijzen

Spoedcursus-rijbewijs-in-10-dagen

proefles aanvragen

vraag een proefles aan
1 reactie. Reactie plaatsen

  • Het blijft natuurlijk stom om zonder rijbewijs in de auto te kruipen. Als je er nou echt moeite mee hebt om je rijbewijs te halen kan je net zo goed beginnen met een 45-km bakkie. Die heb je veel vlotter gehaald!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu