Blog

Veilig autorijden

Geen reacties

Autorijden

Vele duizenden bestuurders stappen dagelijks weer in hun auto. Om deze auto’s veilig door het verkeer op hun bestemming aan te laten komen zijn er door de overheid regels gesteld en kan je zelf zorgen dat je veilig rijdt. Hieronder vind je informatie over de regels van de overheid en informatie over hoe je nog veiliger kan rijden.

Regels van de overheid

Voor de veiligheid heeft de overheid al veel regels opgesteld. Zo zijn er alle regels met betrekking tot Autorijdensnelheid. In woonwijken mag je 30 km/u rijden, in de bebouwde kom 50 km/u en buiten de bebouwde kom 80 km/u. Daarnaast zijn er ook regels met betrekking tot voorrang verlenen en stoplichten. Ook zijn er speciale regels opgesteld voor kinderzitjes, autoverlichting en het gebruik van gordels. Al deze regels zijn er voor je eigen veiligheid.

De oorzaak van de meeste ongelukken waarbij een auto betrokken is hebben te maken met het gebruik van alcohol en/of drugs. Deze middelen tasten het reactievermogen van een bestuurder aan waardoor het bij te grote gebruikshoeveelheden erg onveilig wordt om te gaan autorijden. Ook vanuit de overheid is het niet toegestaan om met meer dan 0,5 promille in het bloed te rijden, dat geldt voor bestuurders die 5 jaar of langer het rijbewijs hebben. Voor veilig autorijden is het dan ook goed om je aan deze regels te houden.

Naast de regels die betrekking hebben op het rijden zelf, zijn er ook regels die te maken hebben met de veiligheid. Zo moet een auto na een bepaalde tijd weer gekeurd worden, dit heet de apk keuring. Hoe vaak dat dat moet heeft te maken met de leeftijd van de auto. Hele nieuwe auto’s hoeven minder vaak gekeurd te worden dan oude auto’s. Tegenwoordig worden de nieuwe auto’s ook vaak gemaakt met Euro NCAP. Dit is een ontwerp wat zorgt dat de auto’s beter bestand zijn tegen botsingen. Door dit toe te passen in auto’s wordt het aantal gewonden of doden teruggebracht.

Gevaarlijke bestuurders

Op de weg zijn vaak ook gevaarlijke bestuurders te vinden die het autorijden onveilig maken. Denk aan alcoholgebruikers of ‘snelle rijders’. Hier worden ook maatregelen tegen genomen vanuit de overheid. Denk aan de EMG-cursus die gevaarlijke bestuurders moeten volgen als ze een overtreding zoals bumperkleven of te hard rijden hebben begaan. Soms kan het rijbewijs ook ongeldig worden verklaard als het te vaak voorkomt.

    proefles aanvragen

    vraag een proefles aan




    Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
    Menu